Mavesår hos hest

MNyere forskning viser at flere heste end man hidtil har troet, har mavesår. Man har bl.a. fundet høj forekomst hos konkurrenceheste og væddeløbsheste.

Hvordan ser man om en hest har mavesår?

Det kan være svært at sige med sikkerhed om en hest har mavesår eller ej, da symptomerne til tider kan være meget uspecifikke.

Nogle af de ting man bl.a. kan holde øje med er:

  • Vægttab
  • Mat pels
  • Tilbagevendende koliktilfælde
  • Manglende ædelyst

Hvad er mavesår?

Mavesår hos hest er defineret som irritation eller sår i mavesæksslimhinden. Når man snakker mavesår, er det vigtigt at differentiere i mellem sår i den kirtelfyldte og/eller i den kirtelløse del af mavesækken.

Ser man på figuren ses hestens mave tegnet med inddelingen mellem den kirtelfyldte og kirtelløse del af maven. I den kirtelfyldte del af maven produceres bl.a. mavesyre, som er med til at nedbryde det foder hesten spiser. Denne del af mavesækken er beskyttet af en naturlig barriere, og derfor vil mavesyren normalt ikke skade slimhinden her.

MEN! Hvordan får hesten så mavesår alligevel?

I den kirtelløse del af mavesækken findes ikke samme slimhinde-beskyttelse. Det vil sige at hvis mavesyren ”skvulper op” i den kirtelløse del af maven, så kan overfladen her blive beskadiget. Mavesyre vil ikke normalt skvulpe op og ramme denne del af maven, da det grovfoder hesten gerne skal gå og spise kontinuerligt danner beskyttelse mod mavesyren og hjælper med at neutralisere den. Desværre er der mange heste som går i op til 8 timer og ”faster” fordi de fodres 2-3 gange dagligt, men ikke har grovfoder i den resterende tid. Dette gør at beskyttelsen forsvinder, hvorfor mavesyren så kan skvulpe op og ramme den kirtelløse del. Derudover har hyppig træning også en påvirkning af mavesækken, da maven trækker sig sammen under motion, hvorfor der igen er større risiko for at mavesyren finder sin vej til den kirtelløse del af mavesækken. Det kan derfor være en god ide at fodre hesten med lidt grovfoder i form af hø eller lucerne ½-1 time inden ridning, for at sikre beskyttelse

Snakker vi mavesår i den kirtelfyldte del af mavesækken er svaret mere kompliceret. Det endelige svar er stadig ikke fundet, og der forskes stadig på netop dette område. En teori har været forekomst af en bakterie Helicobacter spp. som også er fundet i relation til mavesår hos mennesker. Dette har dog ikke været muligt at påvise hos heste. Nyeste forskning peger i retning i mod at det muligvis skyldes hyppig træning, hvor der ses en formindsket blodtilførsel til mavesækkens slimhinde, hvorved beskyttelseshinden som er i den kirtelfyldte del af maven, forringes.

Hvordan diagnosticeres mavesår?

Den eneste helt sikre metode til at diagnosticere mavesår er ved en kikkertundersøgelse (gastroskopi). En gastroskopi er en ret ukompliceret procedure, hvor hestens skal fastes helt i 14 timer inden undersøgelsen (dog må den gerne drikke indtil 3-4 timer inden.)

Mange hesteejere er nervøse for at lade deres heste faste i 14 timer i forhold til at forværre fx mavesår. Det er dog vigtigt at understrege at dette ikke har nogen betydning for yderligere udvikling af mavesår.

Som en præ-undersøgelse til gastroskopi kan vi tilbyde at lave en test, som tester for blod i afføringen. Denne test er ikke ligeså sensitiv som en gastroskopi, og kan ej heller vurdere graden af problemet, men den kan være en udmærket måde at finde ud af om der er indikation for at lave en gastroskopi.

Behandling af mavesår

Finder vi mavesår hos din hest, igangsættes behandling med mavesårsmedicin. Afhængig af de kliniske fund, samt placering af mavesårene kan igangsættes henholdsvis syreproduktions-dæmpende medicin samt en type medicin der beskytter slimhinden.

Forebyggende kan forsøges med SUCEEED Oral Pasta, som styrker fordøjelsen og kan være med til at forebygge for udvikling af mavesår. Det er dog vigtigt at understrege at SUCCEED ikke kan bruges i stedet for mavesårsmedicin, hvis først din hest har mavesår.

Du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål omkring mavesår eller gerne vil vide mere om en kikkertundersøgelse.