HUD & SÅR

Hudlidelser

Heste kan have mange forskellige hud- og hårrelaterede problemer.

Når vi kommer ud til en hest med et hudproblem, sørger vi altid for at spørge grundigt ind til forhistorien. Hvor længe har det stået på? Er det opstået pludseligt? Går hesten med dækken? Har den været i medicinsk behandling? Kan den have spist noget giftigt?

Herefter er det vigtigt at lave en grundig klinisk undersøgelse og kortlægge problemet. Er der forandringer flere steder på kroppen eller i et bestemt område?

Udover en klinisk undersøgelse kan der laves forskellige prøver, her i blandt biopsi, svaberprøve, hårpluk, hudskrab mv. Disse kan vi tage med tilbage til vores klinik og enten lave en bakteriologisk undersøgelse i vores eget laboratorium, kigge på det i mikroskop, eller sende det til et større laboratorium.

Ved at lave det rette diagnostiske forarbejde, kan vi målrette og optimere vores behandling til din hest. Derudover et det altid vigtigt at snakke om, hvorvidt der kan gøres et forebyggende arbejde, så problemet ikke opstår igen.

Sår

Når din hest får et mere kompliceret sår på benet er det vigtigt at få det undersøgt af en dyrlæge. Hvis såret sidder led-nært er det vigtigt at sikre at der ikke er forbindelse til leddet. Derudover kan placeringen af såret gøre at det har svært ved at hele ordentligt op, på grund af stor tension i huden – dette problem ses især nederst på benene.

Små sår kan også give anledning til at benet pludseligt hæver voldsomt op – en lymfangitis. Dette skyldes nedsat lymfedrænage, og kræver hurtig behandling, da hesten bliver akut halt.

For at hjælpe helingen kan man benytte laser terapi, som frigiver energi fra cellerne, og dermed optimere kroppens regenerative evne. 

Pels

Hårlaget hos en hest kan sige mere om dens generelle sundhed end man lige tror. En lang, mat pels kan fx være tegn på flere stofskiftelidelser, og der kan derfor tages blodprøve, hvis der dannes mistanke om dette. 

Knuder

Der findes mange forskellige hudtumorer i huden. Nogle er godartede og non-invasive, mens andre kan sprede sig til lymfeknuder og indre organer. Det er derfor vigtigt at få kortlagt hvilken type knude der er tilstede og vurdere videre behandlingsforløb. Det kan man gøre ved at tage et finnålsaspirat (FNASP) eller en biopsi, hvorved man kan vurdere cellerne og indholdet i knuden.