“hvad koster det at lave et føl?”

Et spørgsmål vi får ofte. Svaret er ikke så simpelt som man måske kunne håbe.

Alligevel vil vi med dette opslag forsøge at give et overblik over vores priser når vi snakker reproduktion.

Herudover er det selvfølgelig vigtigt at medregne pris på sæd, registrering,  vaccination af hoppen under drægtighed, drægtighedsscanning mv.

Det er derudover en god ide at overveje om man skal tegne en føl-hoppe-forsikring, som dækker i tilfælde af fx en vanskelig fødsel.

FORLØB UDE HOS DIG

En normal insemineringsproces kræver initialt en gynækologisk undersøgelse og scanning.

Herefter skal hoppen scannes x antal gange. Hvor mange scanninger der kræves afhænger af hoppen og dens forløb. Nogle gange viser hoppen tydeligt brunst, og ægget går hurtigt, hvorfor der ikke kræves lige så mange scanninger. Andre gange viser hopperne ikke rigtigt brunst, hvorfor vi må scanne flere gange.

I gennemsnit plejer vi at scanne 2-3 gange før inseminering.

Når hoppen er klar skal den insemineres. Nogle gange skal hestene insemineres flere gange, hvis ægget ikke går lige efter.

Når vi på scanningen kan se at hesten har haft sin ægløsning, aftales tid til drægtighedsscanning 16 dage efter forventet ægløsning. Vi anbefaler at man igen scanner på dag 20-21 for at sikre at der ikke er tvillinger.

ANDET

Dette er de ”gængse” forløb. Hertil kan vælges at man tjekker hoppen for bakterier og celler i livmoderen via en skylleprøve, svaberprøve eller biopsi. Hoppens brunst kan også sættes i gang ved hjælp af hormoner og endeligt kan man hjælpe ægget med at gå ved hjælp af hormoner.

Ved ”problemhopper” (som af flere omgange ikke er kommet i fol) kan endvidere bruges bActivate som er et middel til at aktivere sovende bakterier i livmoderen. Når bakterierne er aktiveret, kan de behandles med antibiotika.

Blev du klogere eller mere forvirret? Du er altid velkommen til at ringe og få en snak med os 🙂