MUK

Hvad er muk?

”Muk” er en samlet betegnelse for hudinfektion hos heste. Muk ses ofte på benene i kodebøjningen, men kan potentielt ses over hele kroppen. Denne hudbetændelse er ofte forårsaget af en blandingsinfektion – dvs. både bakterier, svamp, mider og dermatophilus.

Denne infektion kommer som oftest ikke fra ”fremmede” mikroorganismer, men som følge af en overvækst af mikroorganismer der allerede er i huden.

Årsagen til at disse vokser frem skyldes en nedsat hudbarriere som følge af små skader på huden over længere tid. Disse mikroskader på huden kan komme ved hyppig benvask, hvis hesten står på våde folde og ved bokse med dybstrøelse.

Muk ses oftest i efterår, vinter og forår hvor foldene ofte er våde/mudrede folde. Hestene er også i højere risiko for udvikling af muk hvis de i forvejen har sår på benene. Nogle heste kan være kronisk inficerede med bakterierne, og er derfor i højere risiko for tilbagevendende muk.

Hvilken typer af muk findes?

Vi skelner ofte mellem to typer af muk: Tør og våd muk.

Ved tør muk, findes tørre skorper/skæl på det inficerede område.

Ved våd muk er der i højere grad tale om åbne, væskende sår – eventuelt med hævet ben.

Endeligt er der den type ”muk”, hvor hesten kløer. Dette ses blandt andet ved at hesten stamper. Denne type ses især hos heste med langt hovskæg og er forårsaget af en særlig type mide, nemlig skabs-miden, Chorioptes.

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge muk?

Tænk generelt hestens ben som et par hænder. Hvis de begynder at blive røde og irriterede vasker du dem ikke hårdere og med mere sæbe. I stedet giver du dem lidt ro og smører dem i en blødgørende creme. Samme gør sig faktisk gældende for hestens hud på benene.

Derfor:

 • Det er vigtigt at din hest står tørt og rent da dette vil hæmme bakteriernes vækst.
 • Undgå daglig vask af benene
  • Hvis det vurderes at skylle benene så skyl forsigtigt og dup tørt efter med et tørt og rent håndklæde.
  • Ved vask bør det undgås at bruge sæbe. Brug ej heller børste eller svamp til at gnubbe møget af, da dette kan forøge risikoen for små ridser i huden og dermed mukdannelse.
 • Undgå våde folde
  • Hvis dette er umuligt, så lad hestens ben tørre når den kommer ind og børst forsigtigt det værste møg væk når det er tørt.
 • Rengør jævnligt dine strigler
 • Smør et par gange om ugen med en barrierecreme

Hvordan behandler jeg muk?

Der er mange veje til Rom – og mange forskellige protokoller når det kommer til behandling af muk hos heste. Hvis der er tale om tør muk (uden hævet ben) kan følgende protokol bruges – vi forhandler alle produkter.

 • Sørg for at hesten står tørt og rent
 • 1-2 x ugentligt smøres med fx Equimyl (blødgørende og keratinolytisk effekt). Lad denne sidde i cirka 1 time og forsøg herefter forsigtigt at nulre skorper af. Det er under skorperne at bakterierne vokser, men det er vigtigt at disse fjernes yderst forsigtigt.
 • Vask med en klorhexidin-sæbe beregnet til huden. Lad denne sidde i 5-10 minutter og skyl af. Lad benet tørre grundigt og dup med et rent håndklæde. Herefter kan smøres med en barriere creme.
 • Dagligt anbefales at spraye med Efficlean samt påsmøring med barrierecreme når området er tørt.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

 • Hvis der er tale om våd muk
 • Hvis benet er hævet
 • Hvis hesten er påvirket af det (feber, halt mv)
 • Hvis det kløer (mistanke om skab)
 • Hvis hesten ikke responderer på din behandling/hvis problemet forværres