Head shaking

Nogle heste slår meget med hovedet, men nogle gange kan det gå hen og blive så meget at det udgør et problem. Dette syndrom kaldes for head shaking. 

Klinisk kan heste der lider af head shaking have meget varierende symptomer. Oftest ses at hesten slår og kaster med hovedet – nogle gør det konstant, andre under ridning, nogle gange ses det mest når der er solskin, andre gange når det blæser…. og nogle gange omvendt!

Hvad er årsagen til head shaking? Der forskes stadig på netop dette område, men man mener at det er en såkaldt “ triggerzone” som overstimuleres, hvor man mener at især nerven nervus trigeminus spiller ind.

På billedet ses nervus trigeminus’ forløb, og her kan man se at den løber ud i tre grene.

Hvorfor nervus trigeminus overstimuleres og dermed bliver hyper-sensitiv, kan skyldes flere ting, heriblandt øremider, knoglecyster, øregangsbetændelse, tandproblemer, inflammation/gigt i tungeben, knogleforandringer i nakkehvirvler mv. Oftest er årsagen dog idiopatisk- dvs. at årsagen er ukendt. K

Diagnose: For at kunne stille en endelig diagnose kræves en grundig klinisk undersøgelse. Her skal hesten undersøges for muskelasymmetri, ømheder, tegn på neurologiske symptomer og mundhulen skal tjekkes grundigt. Derudover skal hesten ses i bevægelse og evt under ridning, for at vurdere hvornår problemet opstår/er værst.

Efterfølgende kan der laves meget diagnostik, og det kan være et sandt detektiv arbejde at finde den underliggende årsag. Hvilket skridt der vælges afhænger udelukkende af de kliniske fund der er gjort indtil da:

  • Endoskopi af luftvejene (herunder næsehule samt luftposer)
  • Røntgen af tænder, for at vurdere tandrøddernes tilstand
  • Røntgen af tungeben og nakkehvirvler
  • Lokalbedøvelse af nervus trigeminus
  • Yderligere billeddiagnostik som CT eller MR scanning

Behandling: Behandling af head shaking afhænger selvsagt meget af diagnosen. Der kan forsøges med langvarig behandling af antiinflammatorisk, ro fra ridning samt at man forsøger at undgå stimulering af triggerzonen, fx med net eller maske, rider indenfor i stedet for udenfor mv.

Prognosen: Afhænger af kliniske fund – men ofte er det et problem der kan være svært at blive fri fra.