Når en hest får en skade på øjet, gælder det som udgangspunkt, at jo før den tilses og kommer i behandling, jo bedre prognose. Hestes øjne er i højrisiko, da øjet er prominerende i hestehovedet og derved let kan pådrages traume. Derudover ses langsom opheling i øjet.
En hurtig og korrekt behandling mindsker risikoen for kroniske skader og tab af syn. Ring derfor altid til os, hvis du har mistanke om et øjeproblem hos din hest.
Hos heste er de hyppigste øjenproblemer:
- Akut hornhindesår
- Øjenbetændelse/konjuntivitis
- Tilstoppede tårekanaler
- Øjenlågs lacerationer
Akut hornhindesår
Sår på hornhinden sker oftest som følge af et traume på øjet, fx en rids fra en gren, fremmedlegeme i øjet som fx halm eller grus eller lignende.
Hornhindesår er forbundet med meget smerte for hesten, som oftest vil stå med øjet knebet sammen, være hævet omkring og med forøget mængde tåreproduktion.
Akutte hornhindesår skal behandles hurtigst mulig, da et hornhindesår kan give forskellige komplikationer, og i værste fald forårsage blindhed.
Når vi kommer og undersøger en hest med mistanke om hornhindesår, giver vi ofte en beroligende injektion, for at kunne få lov at inspicere øjet ordentligt. Ved hjælp af en speciel farvning som kun binder til stroma under hornhinden (en flourescinfarvning), kan vurderes om der er et hornhindesår, hvor det sidder og hvor stort det er.
Behandlingen af et hornhindesår afhænger af de kliniske fund. Oftest vil vi dog give hesten smertestillende medicin, øjendråber og en fluemaske med gaffa-tape henover det givne øje. Ofte vil vi gerne se hesten igen til en kontrol cirka 1 uge efter, for at vurdere om helingen går som den skal – her vil vi ofte farve øjet en gang til.
Øjenbetændelse/konjuntivitis
Heste kan ligesom mennesker få øjenbetændelse. Årsagen til at heste får øjenbetændelse kan være mange, men oftest ses problemet om sommeren, hvor fluerne tager bakterier med og sørger for smitten fra hest til hest. Øjenbetændelse kan dog også forekomme på grund af virus eller som følge af støv i øjet.
Symptomerne er hævede øjenlåg, kløe og irritation (hesten gnider hovedet op mod vægge mv), flåd fra øjet og øget rødme i slimhinder. Øjenbetændelse kan ses både på et øje eller begge to. *
Når vi kommer ud til en hest med øjenbetændelse, undersøger vi øjet grundigt, undersøger hornhinden og sikrer at der ikke er fremmedlegeme i øjet. Man kan evt. tage en prøve fra øjet og undersøge hvilken bakterie der er tilstede.
Behandlingen indeholder smertestillende samt øjendråber med antibiotisk effekt. Eventuelt suppleres med systemisk antibiose (injektion).
En fluemaske kan være med til at forebygge at hesten ikke smittes igen.
Tilstoppede tårekanaler
Heste med kronisk tåreflad fra et eller begge øjne, kan have tilstoppede tårekanaler. Tilstoppede tårekanaler kan ses efter langvarige eller gentagne øjenbetændelser, men kan også skyldes en medfødt eller erhvervet forsnævring af kanalen.
Klinisk ses forøget mængde tåreflåd fra et eller begge øjne. Behandlingen foregår ved at føre et kateter ned i tårekanalen, som skylles med saltvand, indtil proppen er løsnet. Herefter behandles hesten med øjendråber.
Øjenlågslacerationer
Skader på øjenlåget og omgivelserne omkring øjet er altid vigtig at få sutureret. Øjenlågslacerationer ses ofte ifm. traume, og det er derfor vigtigt ligeledes at undersøge hestens øje grundigt, for at sikre at der ikke er kommet skade på det også.
Indlæggelse
Mange øjenproblemer kræver behandling flere gange dagligt, hvorfor indlæggelse på vores klinik kan være en mulighed. Hvis hesten ikke bryder sig om at få dryppet øjne, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med et øjenkateter, hvor kateteret føres igennem øverste øjenlåg og op bag øret. Derved kan man indgive lægemidlerne uden at skulle berøre øjenlåget og øjet direkte.