REPRODUKTION

Hos Hestepraksis Nord tilbyder vi inseminering med køle-, frost-, og fersk sæd, drægtighedsundersøgelse, fødselshjælp samt håndtering af problemhopper. Kontakt os endeligt, hvis du har spørgsmål til forløbet. Vi kan tilbyde pakkeløsninger med follikelkontrol, inseminering og drægtighedsundersøgelse.

Vi kan tilbyde både at komme ud og foretage reproduktions undersøgelser, men kan også tilbyde opstaldning af hopper til inseminering.

Hoppens cyklus

De fleste hopper er i brunst i foråret/sommeren, når dagene begynder at bliver lysere. Deres cyklus er som oftest 21 dage, hvor hoppen er i brunst i 5-8 dage, hvorefter den (hvis den ikke er drægtig) går over i diøstrus/mellembrunsten i ca 15 dage.

I brunsten vil en primær follikel i hoppens æggestokke vokse frem, og når den når en størrelse på cirka 40 mm., vil ske en frigivelse af LH, hvorefter ægløsningen vil finde sted. Ægget vil herefter opholde sig i æggelederen og vente på at blive befrugtet. Det kan overleve i cirka 12 timer her.

Det sted hvor ægget har siddet, vil der dannes et gult legeme, som producerer progesteron. Progesteronen sørger for at livmoderhalsen lukker sig sammen og hoppen stopper med at være i brunst. Progesteronproduktionen fortsætter under hele mellemdrægtigheden, men vil herefter stoppe og hoppen kommer derfor i brunst igen. Hvis hoppen bliver drægtig, vil progesteronproduktionen fortsætte under hele drægtigheden.

Follikelkontrol

Folliklerne i æggestokkene skal scannes dagligt op i mod en ægløsning. En follikel vokser ca 2-3 mm dagligt.

Når vi scanner, tjekker vi til dels folliklernes størrelse og udseende, men også livmoderens udseende, som også ændrer sig når vi nærmer os det optimale insemineringstidspunkt.

Inseminering

Når sæden er placeret i livmoderen, vil sædcellerne begynde at bevæge sig op mod æggelederen, for at finde ægget og befrugte det. I livmoderen kan sædcellerne overleve cirka 24-72 timer. Det bedste tidspunkt at inseminere er derfor cirka 12- 24 timer før ægløsning.

Man kan inseminere med både fersk-, køle- og frostsæd. Fersk sæd kan kun holde sig i cirka 1 time, hvorfor inseminering kun kan ske hvis hingst og hoppe står samme sted. Kølesæd kan holde sig i cirka 24-48 timer og bestilles via hingstestationer om morgenen. Benytter man frostsæd, skal man holde skarpt øje med hoppen og scanne ofte, da insemineringen skal være så tæt som mulig på ægløsningen.

Indberetning af bedækning/inseminering

Al bedækning og inseminering skal indberettes.

Følgende procedurer er gældende:

  • Danske hingste: For hingste på danske hingstestationer, skal indberetning foretages af hingstestationen selv. Ved brug af kølesæd, skal dyrlægen/inseminøren bekræfte inseminationen ved underskrive og returnere sædforsendelsesdokumentet til hingsteholder. For frostsæd gælder samme regler, med mindre frostsæden lagres andre steder end hos hingsteholder. I dette tilfælde skal den person som er ansvarlig for lagring af sæden indberette insemineringen.
  • Udenlandske hingste: Ved import af sæd fra udlandet foretages indberetningen af dyrlægen/inseminøren. Indberetningen skal ske senest 14 dage efter første inseminering/bedækning. Til denne type indberetning kræves både hoppen og hingstens registreringsnummer.

”Problemhopper”

Vi betegner klinisk asymptomatiske hopper, der gentagne brunster ikke bliver drægtige på trods af optimale insemineringsbetingelser/en frugtbar hingst. 

Årsagerne til dette kan være mange, og der forskes fortsat meget inden for netop dette felt. Dog mener man bl.a. at det kan skyldes at problemhopperne ikke er gode nok til at rense sig selv, efter insemineringen/bedækningen, hvorved der opstår en immunologisk reaktion i livmoderen, som gør at hoppen får svært ved at blive drægtig. En anden årsag kan være en livmoderbetændelse i livmoderen – denne kan både være akut, men der ses også mere latente tilfælde, hvor der opstår en akut betændelsestilstand når hoppen insemineres/bedækkes. En tredje mulighed er at hoppen er “wind-sucking” – dvs. suger luft ind igennem skeden, hvormed hoppen lettere får bakterier ind, hvilket kan medføre en livmoderbetændelse, og dermed gøre at hoppen ikke bliver drægtig. 

Når vi hos Hestepraksis Nord kommer ud til en hoppe der har svært ved at komme i fol, er det vigtigt med en grundig forhistorie og gynækologisk undersøgelse. Denne undersøgelse kan indeholde:

  • Undersøgelse af skedeåbningen, skeden og livmoderhalsen
  • Ultralydsscanning af æggestokke og livmoder (er der cyster på æggestokkene, tilbageholdt væske i livmoderen?)
  • Svaber- og/eller skylleprøve af livmoderen til laboratorisk undersøgelse.
  • Biopsi (vævsprøve) af fx livmoderen, for at vurdere slimhinden og evt arvævsdannelse

Herefter kan videre forløb besluttes. Er der tale om en decideret akut livmoderbetændelse, behandles med systemisk antibiotika og skylninger af livmoderen med lokalt antibiotika og saltvand.

Skyldes problemet at hoppen suger luft ind, foretages en caslick operation. Denne operation kræver ikke hospitalisering og kan foretages ude i felten.

Kan der ikke erkendes noget, kan det skyldes en underliggende og latent infektion med bakterier der er gået “i dvale” i livmoderslimhinden, og først “vågner” og replicerer sig selv ved insemineringen. I dette tilfælde kræves andre behandlingsmodaliteter, hvor man først forsøger at aktivere disse bakterier og derefter behandler dem med antibiotika.